lørdag 24. februar 2018

Reisebrev fra Frankrike

Yo! 
For de som ikke vet hvem jeg er så heter jeg Sigrid. Jeg er 18 år og er både norsk og fransk (og belgisk ;)). Ippon er judoklubben min og det er der jeg begynte med Judo.

Etter videregående bestemte jeg meg for å studere i Frankrike. Her studerer jeg juss for senere å drive med internasjonal juss. Å flytte er ikke nytt for meg, jeg har tross alt bodd i både Nederland og Frankrike da jeg var litt yngre. Men nå er det jo ganske forskjellig fordi nå har jeg har flyttet for meg selv. Det er noe jeg hadde gledet meg lenge til og var derfor veldig spent. Jeg valgte å studere i Lyon på en av de beste juss-skolene i Frankrike, Université Jean Moulin Lyon III.


Université Jean Moulin Lyon III

Nå har jeg bodd i Frankrike siden august 2017 og det skuffer ikke. Alt her er veldig hektisk! Takket være Ippon og rekrutt LL fikk jeg komme rett inn i toppidrettsgruppen. Der finnes det judoutøvere fra alle universiteter og høyskolene i Lyon. Totalt er ikke vi mer en 10-15 hvorav 2 fra mitt universitet. Jeg trener mye judo hver uke. I lunsjen er det kondistrening mandag/tirsdag i 45 min og styrke på onsdag/fredag.
Her ser vi flere av de som er i gruppen sammen med hovedtreneren (Jean-Pierre Roche) og en annen trener som kommer fra det vitenskapelige universitetet (der kommer mesteparten av utøverne fra).
Kravene er veldig høye og for å beholde sin plass i toppidrett gruppen må man trene kondis og styrke minst en gang i uken samt et minimum av 3 obligatoriske judo økter hver uke. Dette blir fort en utfordring når man studerer på full tid, særlig i første år på universitet.
Jeg har (alt for) ofte skoletimer som ender klokken 20,  så enten rekker ikke jeg treningen ellers så må jeg løpe og få med meg resten av treningen. Men selv om det er stress føler jeg at jeg utvikler meg stadig og det er en kjempedigg følelse!!
Jeg har litt større utfordringer enn de andre, som studerer for å bli ingeniører. De får lov til ta bachelorgraden på 4 år istedenfor 3, men det kan ikke jeg gjøre…
Det jeg også må tenke på er at bare 40% av alle førsteklassinger på mitt studie kommer videre til år nr. 2 og generelt sett driver ikke studentene med idrett som meg, så jeg må jobbe veldig hardt for å klare begge deler, men jeg koser meg veldig!

Første semesteret hadde vi bl.a. Introduksjon til Jus og masse andre interessante jus- relaterte fag. Den store forskjellen mellom universitetet og skole er at her har vi maks 6 timer om dagen, men de er veldig intensive.
Universitet er en enorm maskin: totalt er vi rundt 2000 jus-studenter som tar første året fordelt på 4 “klasser” og hver klasse har da omtrent 500 elever. Bare 800 kommer til å gå videre og utvelgelsesprosessen er nådeløs. Det var ganske stressende første dagen da jeg ikke kjente noen og jeg gikk fra en liten klasse med 19 elever til en klasse med 500. Men jeg fikk ganske fort venner, og når man driver med judo er jo alle utøvere veldig vennlige og trivelige – judo er en stor internasjonal familie :)

Ved siden av universitetet går jeg også på en privatskole for å få enda bedre karakterer, eller i hvert fall å klare meg gjennom året. Det er veldig mange fag hvor gjennomsnittet er stryk. Den privatskolen hjelper meg veldig og det er der jeg oftest pugger fordi jeg ikke klarer å pugge hjemme.

Hjemme er jeg faktisk ikke veldig mye. Det er omtrent bare 3-4 ting jeg gjør der: -sove -spise -skifte klær -se på TV. Men jeg tror jeg skal ta det litt roligere andre semesteret og skal prøve å få noe mer ut av leiligheten enn det jeg gjør nå.

Helgene er ikke veldig spennende. Jeg henger med venner noen ganger, men så står jeg ofte opp tidlig for å pugge eller fordi jeg skal på judostevne. Jeg deltar på 2 type stevner: universitetsstevnene som har sitt eget mesterskap med flere kvalifiseringsrunder, og de «vanlige» stevnene i regi av det franske judoforbundet som fører til Fransk Mesterskap etter mange kvalifiseringsrunder.

Jeg har hatt 4 stevner utenfor universitets stevner. Den første var i Grenoble og det ble en utfordring for meg. Alt var nytt og det gikk ikke så bra og jeg havnet bare på femteplass. Det var ikke så viktig for meg da for det viktigste var å få kjenne på det franske nivået og hvordan systemet fungerer.
På det andre stevnet, som var mye viktigere, gikk det mye bedre. Der fikk jeg gull i +70 kg mot 5 svarte belter i en vektklasse som da blandet -78 og +78 og som inkluderte jenter fra første divisjon.
Det finnes 3 kategorier i Frankrike: “1 divisjon”, det er de som er veldig gode og ofte kommer fra toppidrettssystemene. Første divisjon har sitt eget mesterskap og det er der at man finner de som går til OL. Det er «the real deal». Så har vi «2 divisjon» hvor utøverne også er veldig gode men ikke får lov til å bli med i første divisjons Franske Mesterskap med mindre de er blandt de topp 3. Så er det en alminnelig gruppe for vanlige utøvere. Å vinne mot jenter fra første divisjon var en gigaboost for selvtilliten og coachen min ble veldig glad, spesielt da jeg vant over en med svart belte som veide 105 kg...

Etter det var det kvalik til Fransk Lagmesterskap. Klubben min (Dojolympic) hadde et bra lag og vi kvalifiserte oss!!! Det var helt sykt, det var første gang klubben fikk sende et jentelag til Paris!
Vi fikk bronse i kvaliken og kunne ikke vente med å dra til Paris.
Andre desember kom dagen og så dro vi for å kjempe i det franske lagmesterskapet. Der var det folk fra hele Frankrike og det var ganske mange folk: judo er tross alt Frankrikes nest største sport - 5 600 klubber utover landet og 135 i Lyon alene!
Jeg kan ikke si at det gikk så bra, vi tapte i første runde selv om vi vant en kamp. Men det å komme seg til nasjonalt nivå i Paris var en utrolig opplevelse og det er en stor motivasjonsfaktor til neste år. Da skal vi komme oss mye lengre!!!

Etter jul fikk jeg endelig brunt belte og det føltes fantastisk!! Har foreløpig gått to stevner med det beltet så jeg begynner å høste inn poeng til svart ;). Sist søndag deltok jeg på det regionale lagmesterskapet for Rhônes-Alpes. Vi kjempet i Senior selv om mesteparten av oss fremdeles er junior. Vi var ikke like gode som da vi var junior i fjor, men vi er i hvert fall kvalifisert til nasjonalt lagmesterskap i 2. divisjon!!!
Det er ganske mye som skjer her i Lyon, venner, judo og universitetet og det skuffer ikke og selv om jeg alltid spurter i vei morer jeg meg veldig. Savner Norge og klubben (bruker faktisk fortsatt klubbgenseren på stevner ;)), og jeg er veldig glad for alt jeg har oppnådd takket være alle i Ippon som egentlig er mer en familie enn venner for meg. Derfor gleder jeg meg sykt til sommerferien for da skal jeg til Norge og da skal jeg trene så mye norsk judo som jeg bare kan!

Sigrid :)

2 kommentarer:

  1. Takk for spennende lesing om tilværelsen i Frankrike!👍

    SvarSlett
  2. Hyggelig å høre hvordan det går med deg der nede!!
    ...og ikke minst at det er Ippon JK som er i ditt hjerte! ;-)

    SvarSlett